Norske bibliotekblogger

Verktøy for markedsføring, nettsted og kommunikasjon med brukerene

Regionblogg med RSS-strømmer fra lokalblogger

Posted by vkp2 den 13 desember, 2008

connectMystisk tittel? 🙂

Her er bakgrunnen: Østfold Fylkesbibliotek har lenge villet starte en publikumsrettet blogg med bidrag fra alle bibliotekene i fylket.

Undertegnede har muligens vært en av bremseklossene i et arbeidet –  har hatt noen innvendinger, bl.a. på det med om publikum ønsker / trenger en felles fylkesblogg (kanskje kun interessert i det som foregår i egen kommune?). I tilleg har vi dobbeltarbeidet; først legge inn på egen blogg og så i fylkesbloggen (selv om det er ganske lett med klipp-og-lim). Så denne prosessen ligger delvis på is for tiden.

Men på det tekniske området har jeg tenkt på en løsning med både «pose og sekk» med følgende seks «krav»:

1. Import av RSS-strømmer fra de lokale bibliotekenes blogger direkte inn i en «regional-blogg». Alt fra 10 til 50 RSS-strømmer.

2. De må presenteres blogg-kronologisk på vanlig måte. Publikum skal ikke skjønne at det er en ‘samleblogg’. Dvs. standard blogg slik det presenteres på f.eks. Blogger eller WordPress.

3. Det skal fremgå tydelig hvilken blogg (STED) innlegget kommer fra. F.eks. sted/navn merking i innleggets tittel eller annet sted. Dette skal programmet legge automatisk til.

4. I tillegg til RSS-feed må det være mulig å lage egne blogginnlegg fra regionbibliotekets (eiers) side. De skal ikke skille seg ut ifra RSS-strømmene.

5. Bloggen skal kunne filtrere innlegg. F.eks. gjennom at det originale blogginnlegget merkes på en eller annen måte (tag, kategegori, tekst) om at det skal / skal ikke bli inkludert på bloggen. Det er ikke absolutt alt som publiseres på en lokal blogg som bør være med på en regional blogg.

6. Denne bloggen (eller et CSM) skal igjen tilby publikum RSS-feed på normal måte.

Finnes det et slikt beist? 🙂 Nettbasert og gratis å foretrekke, men kom med forslag om kommersielle og server-baserte løsninger også. Også tradisjonelle CMS-løsninger…

Foreslo dette først i mai 2008, og kom over lignende tanker på NRK Beta bloggen i forrige måned. Se kommentarene fra Fredrik Graver (kommentar nr. 1 og kommentar nr. 2) og Eirik Solheim. Det er på tide å lufte tanken i bibliotekmiljøet også … 🙂

Vegard Krog Petersen,  Sarpsborg bibliotek

3 kommentar til “Regionblogg med RSS-strømmer fra lokalblogger”

 1. Jeg ville foreslå at du titter nærmere på Netvibes http://www.netvibes.com og pageflakes http://www.pageflakes.com . Begge oppfyller mye av det du beskriver (i tillegg har du jo Google pages og iGoogle), men ikke alt. Spesielt det med filtrering har jeg ikke sett på noen CMS jeg har vært borte i.

 2. vkp2 said

  Takk Thomas. 🙂

  Men de løsningene du foreslår krever vel at brukeren registrerer seg og setter opp disse tingene manuelt? Ikke vil det se ut som en vanlig blogg heller?

  Dette innlegget ble også sendt til «BloggForum» – et norskt forum for generell debatt om blogging (design, hjelp, markedsføring etc.).

  http://bloggforum.com/index.php?topic=146.0

  Svaret der var en WordPress.org-installasjon på egen server og benytte en ‘parser’ og en del egenkoding i oppsettet på WordPress.

  Tipset sendes herved til Østfold Fylkesbibliotek! 🙂

  mvh Vegard Krog Petersen, Sarpsborg bibliotek

 3. vkp2 said

  Kommenter litt selv igjen… 🙂

  Biblioteklaboratoriet har en egen side med oppskrift på dette:
  Aggregering av nyhetsstrømmer: http://wiki.biblioteklaboratoriet.no/index.php/Aggregering_av_nyhetsstr%C3%B8mmer

  Med enten en RSS-parser som Planet eller en offentlig Google Reader-konto.

  Eksempler av interesse:
  – Nordiske Skolebibliotek/Nordic SchoolLibraries (ved hjelp av SuprGlue): http://skolebibliotek.suprglu.com/
  – Feminists Blog: http://feministblogs.org/

  Slik kan det gjøres på SuprGlue:
  Østfold bibliotekenes blogg: http://ostfold.suprglu.com/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere liker dette: