Norske bibliotekblogger

Verktøy for markedsføring, nettsted og kommunikasjon med brukerene

Blogging og podkast

Posted by stafettbibliotek den 12 januar, 2009

podkastmedtekstHvorfor blogge?

Sandefjord bibliotek oppretta i 2005, en nyhetsblogg som skulle presentere aktuelt og nyheter fra biblioteket. I praksis ble det ”kopi-og-lim-inn” fra bibliotekets hovedside.

Hvorfor vi begynte?
– ønske om å bli kjent med denne publiseringsmåten
– gjøre det mulig å abonnere på nyheter rss, og mulighet for leserne å være interaktive med biblioteket ved å kommentere

Hvorfor nyhetsbloggen ble lagt ned?
Den ble ikke så mye brukt, lite kommentarer, og jeg følte vel etter hvert at jeg gjorde nyhetsjobben, dobbelt opp. Publikum fikk ikke noe i tillegg til det som de allerede hadde tilgang til.

Hvorfor begynne med podkast-blogg?
I 2008 gikk alle bibliotekarene på Sandefjord bibliotek på ”23ting” – opplæring i web 2.0. Ved kursets avslutning hadde vi en oppsummering og evaluering på kurset, og samtidig snakka vi også om hvilke ”ting” vi kunne ta i bruk på vårt bibliotek. Det resulterte i en video på Youtube og en blogg med boktipsene fra ”Litteraturhalvtimen”, som inkluderer lydopptak av halvtimen. Alle boktipserne ville være med, og alle var enige om at lydopptak var en tilleggsfunksjon/gode for brukerne våre som ikke hadde anledning til å møte opp i lokalene.

Vi fikk gode tips fra Stavanger bibliotek som har lagt ut podkast av litteraturanbefalinger en god stund – og en ansatt på kulturavdelingen i Sandefjord kommune som tipsa oss om en god digital opptaker, og hvordan den brukes. I tillegg lasta vi ned Audacity som er et redigeringsverktøy for lydopptak – og som er gratis og enkelt å bruke.

Vi har lært en hel masse! Og forhåpentligvis er bloggen til hygge og nytte for våre brukere. Vi har ikke statistikk på nedlastninger av lydfila, bare besøk på bloggen.

Vennlig hilsen
Kirsti Opstad
Leder voksenavdelingen
Sandefjord bibliotek

Én kommentar til “Blogging og podkast”

 1. vkp2 said

  Takk til Kirsti Opstad for ett flott innlegg.

  Jeg skal benytte meg av podkast-bloggen! 🙂 Ett spennende initiativ fra Stavanger og Sandefjord som bør følges opp av andre.

  En kommentar til hvorfor nyhetsbloggen ble nedlagt: Virker kanskje som om ambisjonsnivået for den var for begrenset?

  Hvis man fikk den samme informasjonen på bibliotekets hjemmeside; har Sandefjord enten et veldig bra publiseringsverktøy; eller så benyttet man seg ikke tilstrekkelig nok av bloggens alle muligheter?

  RSS, lyd, video, kommentarer etc.

  En siste ting: Klipper man og limer inn tekst fra Microsoft Word inn i en blogg; bør teksten renses (f. eks i ‘Notepad’) først. Word har en masse formateringskoder som ikke samarbeider pent med HTML-en i bloggen… 🙂

  I WordPress gjøres det ved å først velge ikonet for ‘Kitchen Sink’ (helt til høyre i knapperaden) og så ikonet for ‘Paste as Plain Text’.

  mvh Vegard Krog Petersen
  Sarpsborg bibliotek & Norske bibliotekblogger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere liker dette: