Norske bibliotekblogger

Verktøy for markedsføring, nettsted og kommunikasjon med brukerene

Politikk for bruk av sosiale medier?

Posted by vkp2 den 23 oktober, 2009

social media bandwagonBør biblioteket ha en politikk for sosiale og digitale medier? Retningslinjer? Hvilke medier skal det satses på? Hvilke skal det ikke? Ressursbruk? Dette er naturlige spørsmål å stille bl.a. etter ABM-u’s rapport om «Mobile og sosiale teknologier«.

Noen biblioteker har sikkert opprettet retningslinjer for en blogg. Men med evt. deltakelse i de sosiale nettverkene (MySpace, Facebook, Twitter) med sine millioner på millioner av brukere; må det tenkes helt nytt.

Det er to aspekter her. Det første er hvilke medier det skal satses på, hvor ofte og mye biblioteket skal engasjere seg. Det andre er å holde tunga rett i munn når man kommuniserer. Historier om hvordan dumme uttalelser blåses opp til enorme proporsjoner er det mange av.

Selv om organisasjonen skal ha «sjel» når den er på nettet; må man tenke på at alt man skriver vil reflekteres tilbake på organisasjonen. Ett bra utgangspunkt er å se på forslagene til School Library Journals «Should Your Library Have a Social Media Policy?»

Tilbake til det første aspektet: Kongsvinger kommune har vært en av pioneerne her. De satset først på Facebook, Twitter, YouTube. Nå holder de på med å implementere Flickr, Wiki, diskusjonsforum, aktivitetskalender og oversikt over lag og foreninger.

Men har de noen plan for hva de gjør? Retningslinjer? Hvor mye ressurser bruker de? Har de valgt bort noe? Og evt. hvorfor? Kunne de dele av seg med sine kunnskaper og gi andre kommuner (og bibliotek) en «førstehjelp»?

Og for å avslutte: Dette blogginnlegget «Hva er sosiale medier, og hva er vitsen?» av Ida Aalen inneholder en del nyttig om nytten av å delta på de sosiale mediene og det kan lett overføres til hverdagen i bibliotekene.

Vegard Krog Petersen, Sarpsborg bibliotek

Reklame

2 kommentar til “Politikk for bruk av sosiale medier?”

  1. Jeg fikk akkurat vite at vi har fått midler fra Difi for å dokumentere og dele med oss hva vi har gjort og tenkt, så det kommer noe som kanskje kan hjelpe andre kommuner og bedrifter i gang, kanskje allerede før nyttår.

  2. Ida Aalen said

    Håper inderlig det kunne overføres til bibliotekenes hverdag ja, siden det var et foredrag jeg holdt på en bibliotekskonferanse 😉

    Men hyggelig at du satte pris på det!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere liker dette: