Norske bibliotekblogger

Verktøy for markedsføring, nettsted og kommunikasjon med brukerene

Chat på fagbiblioteket

Posted by vkp2 den 14 juni, 2010

I fagbiblioteksektoren har man sett nytten av å chatte direkte med egne brukere. I siste Bibliotekforum (nr. 4/10 s.4-5) forteller biblioteket på Handelshøyskolen BI sin suksesshistorie: «Det virker som om studentene har ventet på oss i biblioteket!»

Forutsetningen for suksessen er: Klar og tydelig på ‘åpningstid’, rask responstid (maks ett minutt); saklig svar; gjenbruk av informasjonen.

Andre fagbibliotek som chatter er bla. Universitetsbiblioteket i Stavanger,

Men chatting (Instant Messenging) er ingen dans på roser. For en gang skyld kan det virke som om fagbibliotekene var for tidlig ute med å tilby denne tjenesten. Flere høyskoler (bla. HIO (2008), NHH (2007), og HIØ (2006) startet opp, men la ned tjenestene igjen.

Tilbakemeldingen fra HIØ var at det var for få som benyttet seg av tjenesten. Studentene sendte heller e-post til biblioteket. En synsing som ble nevnt var at «de unge studentene chatter med hverandre, og ikke følte chat var riktig medium når de ville henvende seg til halvgamle bibliotekarer». Det var også svært krevende å å ha kontinuerlig overvåking av chatten. HIØ ble «brent» på sitt forsøk og har ingen planer om å starte opp igjen.

HIO melder også om at det ressursbruken ikke sto i forhold til bruken. Av elektroniske henvendelser til biblioteket i 2006 stod e-post for 77,5%; mens chat var på 22,5%. Heller ikke HIO vurderer å starte opp med chat igjen.

Spørsmålene som kan stilles er flere: Var det studentene som ikke var modne for denne tjenesten? Ble chat-tilbudet tilstrekkelig markedsført? Var man for tidlig ute?

Takk til Else Norheim (HIØ) og Tove Jacobsen (HIO).

Én kommentar til “Chat på fagbiblioteket”

  1. Her på UiS har nok dessverre chat ikke vært noen stor suksess. Vi har veldig få henvendelser, til tross for at jeg vil påstår at vi oppfyller de forutsetningene dere nevner.

    Hvordan det blir med tjenesten videre er ennå ikke helt avklart.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere liker dette: