Norske bibliotekblogger

Verktøy for markedsføring, nettsted og kommunikasjon med brukerene

Bibliotek 2.0 og konsekvenser for innkjøp av skjønnlitteratur

Posted by vkp2 den 12 juli, 2010

«Om framtiden vet vi intet – en undersökning av hur Bibliotek 2.0 påverkar folkbibliotek och bibliotekarier» er tittelen på Per Bergstrøms magisteruppsats ved Högskolan i Borås/Institutionen Biblioteks- och informationsvetenskap (BHS) våren 2010.

Utgangspunktet for magisteruppsatsen er en påstand om at folkebiblioteket har glemt bort å løfte frem den kvalitative skjønnlitteraturen og gitt etter for hva samfunnet etterspør i innkjøpspolitikken (användarstyrning). Og hvilke konsekvenser det får for folkebibliotekene og bibliotekarenes yrkerolle.

En del bibliotekarier påpekar dock att det finns uppsatta kvalitetsgränser för urvalet, bibliotekarien bör inte vara smakdomare men det anses ändå viktigt att bibliotekarien står för att biblioteket bör kunna erbjuda ”smal” litteratur. Denna distinktion verkar tyda på att man ändå vill behålla en slags expertroll.

De förändringar som bibliotekarierna ser att man redan nu kan skönja är att användarna har fått mycket större möjligheter att påverka vilken litteratur som ska köpas in. De konsekvenser som de potentiellt kan se med utvecklingen mot användarstyrning är att biblioteken kan komma att sänka kvalitetskraven för att tillmötesgå allt fler användargrupper.

En del menade att yrkesrollen har förändrats, men inte på grund av 2.0. Andra menade att kärnan i yrkesrollen inte har förändrats, de använder de gamla delarna på nya sätt.

Hele hovedoppgaven i PDF-format (558 kb)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere liker dette: