Norske bibliotekblogger

Verktøy for markedsføring, nettsted og kommunikasjon med brukerene

Bokmässan og sosiale medier

Posted by vkp2 den 5 oktober, 2010

Bok & Bibliotek (‘bokmässan’) i Göteborg hadde ett seminar om «Sociala medier och bibliotek” på torsdag 23. september. Det var en paneldebatt om hva de sosiala mediene betyr for bibliotekene. Det skal ha vært så trangt at ikke alle fikk plass. Det viser at det er stor nysgjerrighet på dette feltet i vårt naboland også.

Bilden som framträdde var den av outnyttjade möjligheter och en stor framtidstro, både för biblioteken och deras användning av sociala medier. (Tove Eriksson)

– Biblioteken står för det personliga svaret. Ni har månghundraårig erfarenhet av att ge annat än en tom sökruta, som så ofta möter oss när vi är ute på internet. (Rasmus Fleischer)

I etetrtid er det en artikkel i DN av Jonas Thente som har ført til debatt. Her fremstilles bibliotekarer som «nymodighetskåta kulturförstörare».

Så långt som till att bränna böcker vill inte dagens svenska bibliotek gå, men det är nära på. ……stod det klart att böcker är ute men Facebook och Twitter är inne. På biblioteken.

Det är alltså en märklig situation, där nätaktivisterna knyter sina nävar för att försvara biblioteken och de dammiga böckerna mot bibliotekariernas stormtrupper, som hellre vill snacka Youtubeklipp med 13-åriga ”användare”.

Kilder:
Framsidan – Sociala medier fyllde seminariesalen
Bibliobuster – Om bibliotek och sociala medier på Bokmässan idag
DN – Jonas Thente: Ombytta roller

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere liker dette: