Norske bibliotekblogger

Verktøy for markedsføring, nettsted og kommunikasjon med brukerene

Verktøy

thumbs-up-down[Denne bloggen ble nedlagt 10. mars 2012]

De gratis, nettbaserte, bloggeverktøyene gir alle bibliotek muligheten til å teste blogg som ett verktøy uten å investere ressurser i det tekniske og i økonmiske investeringer. Men man er avhengig av at tjenesten forblir ‘on-line’ og det bør tas regelmessige sikkerhetskopier av innholdet.

De fire første er blogghoteller – altså selskap som tilbyr gratis bloggtjenester. Disse har ferdigutviklede og gjennomtestede grensesnitt. De er laget med for øyet at alle skal kunne bruke dem.

Kan bare se at de to første, Blogger og WordPress.com er i bruk i norske bibliotek pr. idag. For å forenkle grovt: Blogger passer best for nybegynnere, WordPress for de mer avanserte.


Blogger
Gratis, nettbasert, blogghotell, eid av søkemotorgiganten Google. Enkelt for nybegynnere. Mange Google Widgets tilgjengelig (til bruk i siderammene). Mangler 3-kolonnes temaer og ‘Pages’ funksjonene. Rendyrket blogg.Din adresse blir: navn.blogspot.com
WordPress.com Gratis, nettbasert, blogghotell, eid av Automattic (kommersielt datterselskap av opensource-firmaet bak WordPress.org). Enkelt å ta i bruk, men samtidig mange avanserte funksjoner (aka ‘Pages’). Begrenset med øyegodis (widgets) pga. sikkerhet (bl.a. er javascript ikke tillatt). Omkring 60 gratis temaer; med både rigid og flytende sidebredde og 2- og 3 kolonner. Kombinert hjemmeside og blogg.Din adresse blir: navn.wordpress.com

LiveJournal
Gratis, nettbasert, blogghotell.Etterlysning: Noen som kan skrive om dette publiseringsverktøyet?

TypePad
Gratis, nettbasert, blogghotell.Etterlysning: Noen som kan skrive om dette publiseringsverktøyet?

.

.

Programmer som må installeres lokalt, krever at du har eget domenenavn og tilgang på egen server (lagringsplass på nette); «server-based»:

– Movable Type
– WordPress.org

.

xenu2 Xenu’s Link Sleuth – program for lenkesjekk, nyttig for å forhindre lenkeråte (det at en lenke, hypertekstlenke, slutter å fungere). Bør kjøres en gang pr. måned.

Reklame

4 kommentar til “Verktøy”

 1. Jeg vet at dette er noe Thomas Brevik har ivret for tidligere: Hva med å starte et «hotell» for norske bibliotek- og bibliotekarblogger, basert på WordPress? (WordPress er jo åpen kildekode, så alle som vil kan laste det ned og ta det i bruk på sin egen server. Det finnes sågar en «multi-user» versjon, WordPressMU som ville passe som hånd i hanske til et slikt prosjekt.) En stor fordel med dette er at man kunne gjøre tilgjengelig en del relevante «innstikk» (plug-ins, utvidelser) som ikke er tilgjengelige på WordPress.com. Man kunne kanskje feks laget innstikk som gav en slags integrering med bibliotek-katalogene? (Søk, «nye bøker» basert på RSS osv).

  Kanskje kunne man søke om støtte fra ABM, jobbe for å få det inn som en del av en verktøykasse i kulturnett, opprette et spleiselag eller prøve å finansiere det med reklame?

 2. Bernt Breivoll said

  Du har byttet om på navn.wordpress.com og navn.blogspot.com…

 3. vkp2 said

  Host, host… Takk Bernt… 🙂

 4. Bortkasta tid å skrive en kommentar til et innlegg, hvor siste kommentar er for 10 måneder siden? Tja, kanskje:)

  Vi i IKT-seksjonen i Buskerud fylkeskommune satt nylig opp et blogghotell basert på bl.a. WordPress. http://blogg.bfk.no/. Alle ansatte kan på en enkel måte «klikke opp» sin egen en blogg. Jannicke Røckler på fylkesbiblioteket vårt er allerede igang; http://blogg.bfk.no/jannicke. Ta kontakt hvis dere trenger info om hvotrdean vi har gjort det. Kommer vel til å legge ut info om det på blogg.bfk.no etterhvert.

  Hilsen
  Bjørn Venn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere liker dette: